Elbe gecertificeerd

elbe1112

Met ingang van deze week is de Elbe compleet gecertificeerd zeeschip. Op 28 januari zijn zestien vrijwilligers bijgeschoold volgens de laatste bemanningseisen. In december heeft de Elbe met een audit van Lloyd’s het ISM certificaat behaald. Aan boord is keihard gewerkt om het schip in orde te maken voor certificering en de bemanning voor te bereiden op de praktijk. Ook de organisatie, waarbij de Stichting Maritieme Collectie Rijnmond als rederij wordt aangemerkt voldoet aan de eisen voor modern scheepsmanagement.

Feitelijk waren we al op de goede weg. Ieder bemanningslid heeft immers de benodigde cursussen gevolgd, maar de opgedane kennis moest ook aan boord in de praktijk worden gebracht en met regelmaat getraind. Procedures als hoe te handelen in geval van brand, aanvaring, man overboord, instructies aan passagiers, vaste werkafspraken, vastleggen van olie- en afvaljournalen, bunkerprocedures: alles in het kader van doen wat je zegt, en zeggen wat je doet.

En dat betekent nogal wat op een zeeschip vandaag de dag. Kon je vroeger nog op je teenslippers de wereld rond, nu hebben schip en bemanning certificaten en diploma’s nodig. Een enorm proces, dat we met succes doorlopen hebben en blijven onderhouden.